Fysiotherapie Huigen & Pruntel

Dry needling bijwerkingen, dit moet je weten

Dry needling is een behandelingsmethode voor spierpijn en spanning. Het heeft ontzettend veel voordelen te bieden, maar het is ook belangrijk om te kijken naar mogelijke bijwerkingen en risico’s die kunnen optreden. In dit blog gaan wij dieper in op de bijwerkingen van dry needling en hoe deze jou weerhouden van het ervaren van de voordelen van deze behandelingsmethode. 


Wat is dry needling?

Dry needling is een medische techniek. Hierbij worden dunne naalden in triggerpoints of spierknopen ingebracht om pijn en spanning te verlichten. Het is vergelijkbaar met de naalden die worden gebruikt voor acupunctuur, maar de techniek en de doelstellingen zijn verschillend. Dry needling richt zich echt op het losmaken van de spanning in je spieren en het bevorderen van herstel. 


Mogelijke bijwerkingen van dry needling

Het is over het algemeen een veilige behandelingsmethode wanneer deze goed wordt uitgevoerd door een ervaren en goed opgeleide medisch professional, zoals een fysiotherapeut of een arts. De meeste bijwerkingen zijn mild en van korte duur, maar het is belangrijk om op de hoogte te zijn van wat je kunt verwachten. 

  1. Pijn en gevoeligheid

Een van de meest voorkomende bijwerkingen van dry needling is pijn of gevoeligheid op de plaats waar de naald is ingebracht. Dit kan aanvoelen als een blauwe plek en kan enkele uren tot dagen aanhouden. Het is een normale reactie van het lichaam op het doorboren van de huid en spieren. 

  1. Blauwe plekken

Het ontstaan van blauwe plekken is een andere veelvoorkomende bijwerking. Dit gebeurt wanneer de naald een klein bloedvat raakt. Blauwe plekken zijn meestal onschuldig en verdwijnen binnen enkele dagen tot een week. 

  1. Vermoeidheid

Na een sessie dry needling kunnen sommige mensen zich moe of uitgeput voelen. Dit is een normale reactie van het lichaam, dat hard werkt om te herstellen en de spierfunctie te verbeteren. Het is verstandig om na de behandeling genoeg rust te nemen. 

  1. Stijfheid en spierkrampen

Sommige mensen ervaren stijfheid of spierkrampen na een dry needling sessie. Dit komt doordat de naalden de spiervezels stimuleren, wat kan leiden tot tijdelijke spiersamentrekkingen. Dit gevoel verdwijnt meestal binnen een paar dagen.

  1. Duizeligheid en misselijkheid

Hoewel dit minder vaak voorkomt, kunnen duizeligheid en misselijkheid optreden tijdens of na een dry needling sessie. Het is belangrijk om je therapeut te informeren als je je duizelig of misselijk bent, zodat ze je kunnen helpen comfortabel te blijven.

  1. Infectie

Infecties zijn zeldzaam, maar kunnen optreden als de naalden of de huid niet goed zijn gereinigd. Professionele fysiotherapeuten volgen strikte hygiëneprotocollen om dit risico te minimaliseren. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je behandelaar gecertificeerd is en goede hygiënische praktijken volgt. 


Voorbereidingen op een dry needling sessie

Om de kans op bijwerkingen te minimaliseren en het meeste uit je behandeling te halen, zijn er enkele stappen die je kunt nemen ter voorbereiding op een dry needling sessie. 


Communiceren met je therapeut

Zorg ervoor dat je je fysiotherapeut informeert over je volledige medische geschiedenis, inclusief alle medicijnen die je gebruikt en eventuele allergieën die je hebt. Dit helpt de therapeut om de behandeling aan te passen aan jouw specifieke behoeften en gezondheid condities. 


Blijf gehydrateerd

Drink voldoende water voor en na de sessie. Goede hydratatie helpt bij het herstel van je spieren en kan helpen bij het verminderen van pijn en stijfheid na de behandeling.


Draag comfortabele kleding

Draag losse, comfortabele kleding naar je afspraak. Dit maakt het gemakkelijker voor je therapeut om toegang te krijgen tot de huid. 


Plan rusttijd in

Zorg ervoor dat je na je sessie tijd hebt om te rusten. Vermijd zware lichamelijke activiteiten na de behandeling om je lichaam de tijd te geven om te herstellen.


Wat te doen bij het ervaren van bijwerkingen 

Als je na een dry needling sessie bijwerkingen ervaart, zijn er enkele stappen die je kunt nemen om verlichting te vinden. 

  • Gebruik ijs of warmte: IJs helpt bij het verminderen van blauwe plekken en pijn, terwijl warmte kan helpen bij het verlichten van stijfheid en spierkrampen.
  • Rust en hydratatie: Rust goed uit en blijf gehydrateerd om je herstel te bevorderen.
  • Neem contact op met je therapeut: Als je ernstige of aanhoudende klachten ervaart, neem dan contact op met je fysiotherapeut. Ze kunnen je advies geven over hoe je het beste kunt omgaan met je symptomen en of er aanvullende stappen nodig zijn. 

Dry needling kan een effectieve behandeling zijn voor het verlichten van spierpijn en het verbeteren van je mobiliteit, maar het is belangrijk om je bewust te zijn van de mogelijke bijwerkingen.

De meeste bijwerkingen zijn mild en van korte duur, maar door goed geïnformeerd te zijn en de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen, kun je de kans op complicaties minimaliseren en optimaal profiteren van je behandeling. 

Bespreek altijd eventuele zorgen of vragen met je fysiotherapeut om ervoor te zorgen dat je de best mogelijke zorg ontvangt. 

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fysio Enschede - Huigen en Pruntel logo

Artikelen over fysiotherapie

Wij zijn een moderne, transparante en laagdrempelige praktijk gevestigd op het Roombeek in Enschede en in Losser, die continue in ontwikkeling is en inspeelt op actuele veranderingen in de zorg.

Dit vind je ook interessant