Fysiotherapie Huigen & Pruntel

Handtherapie

Wat houdt het in

Handtherapie is een gespecialiseerde tak van fysiotherapie die zich richt op de behandeling van aandoeningen en blessures van de hand, pols en arm. Het doel van handtherapie is om de functie en mobiliteit van de hand en arm te herstellen, pijn te verminderen en het dagelijks functioneren te verbeteren. Hier zijn enkele belangrijke aspecten van handtherapie binnen de fysiotherapie:

Indicaties voor Handtherapie

Handtherapie kan nodig zijn bij een breed scala aan aandoeningen, waaronder:

 • Trauma: zoals breuken, verstuikingen, snijwonden of amputaties.
 • Repetitieve stress blessures: zoals carpaletunnelsyndroom, peesontstekingen (tendinitis) of triggerfinger.
 • Arthritis: reumatoïde artritis of osteoartritis.
 • Postoperatieve revalidatie: na operaties aan hand of pols, zoals peesreparaties, gewrichtsvervangingen of fractuurfixaties.
 • Congenitale afwijkingen: aangeboren afwijkingen van de hand en arm.

Behandelingen binnen Handtherapie

De behandelingen in handtherapie zijn divers en worden aangepast aan de specifieke behoeften van de patiënt. Ze kunnen omvatten:

 • Oefentherapie: Specifieke oefeningen om kracht, flexibiliteit en coördinatie van de hand en pols te verbeteren.
 • Manuele therapie: Hands-on technieken om gewrichten te mobiliseren, spieren te rekken en littekenweefsel te behandelen.
 • Spalken: Het maken en aanpassen van spalken om de hand in een bepaalde positie te houden, rust te bieden of beweging te ondersteunen.
 • Pijnmanagement: Technieken en interventies om pijn te verminderen, zoals het gebruik van warmte/koude, TENS-apparaten of massagetherapie.
 • Functionele training: Activiteiten en oefeningen gericht op het verbeteren van dagelijkse handelingen, zoals schrijven, eten of het hanteren van objecten.
 • Advies en voorlichting: Informatie over het omgaan met de aandoening, ergonomische adviezen en preventieve maatregelen.

Belang van een Gespecialiseerde Handtherapeut

Handtherapie wordt vaak uitgevoerd door fysiotherapeuten die zich hebben gespecialiseerd in de behandeling van de hand en bovenste ledematen. Deze therapeuten hebben diepgaande kennis van de anatomie en biomechanica van de hand en zijn getraind in specifieke evaluatie- en behandeltechnieken.

Het is belangrijk om een gekwalificeerde handtherapeut te raadplegen voor de juiste diagnose en behandeling, aangezien de hand een complex en delicaat deel van het lichaam is dat een gespecialiseerde aanpak vereist.

Handtherapie kan een cruciale rol spelen in het herstel van handfunctie en het verbeteren van de kwaliteit van leven voor mensen met hand- en polsaandoeningen.

Ervaringen van patiënten

Ervaringen

Lees hier ervaringen van onze cliënten

Fijn en leuk team. Je voelt je er thuis. Veel beter dan bij die hele groten. Waar je vaak een nummer bent en een andere fysiotherapeut krijgt.

  Ervaring van patiënt

  Als het nodig is kan ik er altijd op korte termijn terecht en wordt uitstekend behandeld.

   Ervaring van patiënt

   Geweldige praktijk. Vakkundig. Altijd vriendelijk en snel aan de beurt. Dikke 10!

    Ervaring van patiënt

    Duidelijke uitleg en open communicatie. Ruimte voor mijn wensen. En eerlijke feedback over de aantal behandelingen. Ik ben vrij in mijn keuze wat ik kies. Zeer prettig.

     Ervaring van patiënt

     Al jaren lang een vast en goed adres voor sport gerelateerde klachten. Er wordt altijd gekeken naar wat je nog wel kunt, niet naar alleen maar rust zoeken.

      Ervaring van patiënt

      Begin meteen met uw herstel

      Meld u nu aan en wij bellen u binnen 1 werkdag terug.

      Hulp bij fysiotherapie oefening

      Duidelijke uitleg en open communicatie. Ruimte voor mijn wensen. En eerlijke feedback over de aantal behandelingen. Ik ben vrij in mijn keuze wat ik kies. Zeer prettig.

      Ervaring van patiënt

      Waarom Huigen & Pruntel?

      Uw klacht, onze zorg

      Effectief

      Door een breed team, gevolgde opleidingen en herscholingen blijven wij beschikken over de laatste kennis.

      Laagdrempelig

      Binnen 48 uur wordt u behandeld, voor een afspraak kun u kunt binnen lopen en/of bellen.

      Meedenkend

      Wij gaan met u in overleg om zo tot de optimale behandeling te komen.