Fysiotherapie Huigen & Pruntel

Zitten is slecht voor je lichaam, dit is wat je kunt doen

Stel je voor: je zit urenlang achter je bureau, verdiept in werk of ontspanning. Het lijkt onschuldig, toch? Fout. Dit veelvoorkomende scenario is een sluipend gevaar voor je gezondheid. Langdurig zitten – vaak ook bestempeld als het ‘nieuwe roken’ – heeft namelijk verrassend veel schadelijke effecten op ons lichaam.

In deze blogpost duiken we in de verborgen gevaren van veel zitten en bieden we praktische tips om deze negatieve effecten te verminderen. Bereid je dus voor op een reis naar een gezonder en actiever leven!


Wat gebeurt er in je lichaam als je te veel zit? 

Veel zitten heeft meerdere negatieve effecten op je lichaam. Je metabolisme vertraagt, de bloedcirculatie neemt af, en je spieren worden minder actief. Dit leidt tot een reeks van fysiologische effecten die je gezondheid kunnen schaden.

Recente studies tonen bijvoorbeeld aan dat langdurig zitten de insulinegevoeligheid en de vetverbranding vermindert, wat het risico op diabetes type 2 en hartziekten verhoogt. Bovendien kan het ook leiden tot spieratrofie en botverzwakking. Het is daarom tijd om deze stille bedreiging serieus te nemen en actie te ondernemen.


Gezondheidsrisico’s van langdurig zitten

Langdurig zitten is niet zomaar een slechte gewoonte; het is een risicofactor voor ernstige gezondheidsproblemen. Studies koppelen langdurig zitten aan een verhoogd risico op de volgende gezondheidsproblemen:

 1. Verhoogd risico op hart- en vaatziekten.
 2. Verhoogde kans op het ontwikkelen van diabetes type 2.
 3. Toename van obesitas.
 4. Verhoogd risico op bepaalde soorten kanker.

Gezondheidsexperts waarschuwen daarnaast dat de effecten van langdurig zitten vergelijkbaar zijn met die van roken. Deze feiten onderschrijven het belang om je zitgedrag grondig aan te passen. 


De impact van zitten op je werk en thuis

In ons dagelijks leven, zowel op het werk als thuis, kan langdurig zitten een sluipende vijand zijn. Veel mensen merken dat hun productiviteit en energieniveau afnemen na urenlang onafgebroken zitten. Het regelmatig opstaan en korte wandelingen maken kan hiervoor een groot verschil maken.

Deze eenvoudige aanpassingen kunnen ervoor zorgen dat je productiever bent maar je ook beter voelt. Regelmatig even bewegen is dus een effectieve manier om de negatieve effecten van lang zitten tegen te gaan. Hier vertellen we je later meer over. 


Zitten en mentale gezondheid

De relatie tussen langdurig zitten en mentale gezondheid is een onderwerp dat steeds meer aandacht krijgt. Onderzoek wijst uit dat een sedentaire levensstijl namelijk kan bijdragen aan het ontstaan van depressie en angst.

Door bewust meer te bewegen kun je daarentegen een aanzienlijke verbetering in je stemming en stressniveau ervaren. Dit is een krachtig voorbeeld van hoe het doorbreken van langdurige zitperiodes niet alleen fysieke, maar ook mentale gezondheidsvoordelen kan opleveren. Het is daarom belangrijk om een balans te vinden tussen zitten en bewegen voor je algehele gezondheid.


Eenvoudige veranderingen in je dagelijkse routine

Het verminderen van zittijd vereist geen ingrijpende levensveranderingen. De volgende kleine aanpassingen kunnen al een groot verschil maken:

 • Sta-bureau op je werk: Gebruik een sta-bureau of las regelmatig pauzes in voor een korte wandeling.
 • Actief TV-kijken: Sta of doe oefeningen tijdens het tv-kijken.
 • Bewegen tijdens bellen: Wandel tijdens telefoongesprekken.
 • Trap in plaats van lift: Neem vaker de trap in plaats van de lift.

Deze eenvoudige veranderingen kunnen je helpen om meer beweging in je dagelijkse routine te integreren. Dit zal leiden tot een gezonder en actiever leven.

Neem de trap in plaats van de lift!


Oefeningen en activiteiten om zitten te compenseren

Er zijn diverse oefeningen en activiteiten om de negatieve effecten van zitten tegen te gaan. Denk bijvoorbeeld aan leg-raises of stoelyoga tijdens je werk, of een korte reeks squats tijdens je pauze. Thuis kun je kiezen voor activiteiten zoals tuinieren, dansen, of zelfs huishoudelijke klusjes.

Deze activiteiten helpen niet alleen om de tijd die je zittend doorbrengt te verminderen, maar verbeteren ook je fysieke en mentale gezondheid. Voor stap-voor-stap gidsen en instructievideo’s kun je online tal van bronnen vinden. Deze video’s kunnen je helpen om gezonde gewoontes in je leven op te nemen.


Ergonomie en werkplek aanpassingen

Investeren in ergonomische meubels zoals verstelbare sta-bureaus, ergonomische stoelen en balansborden kan een wereld van verschil maken. Een ergonomisch ingerichte werkplek helpt je bijvoorbeeld om de negatieve effecten van langdurig zitten te verminderen en draagt bij aan een betere houding en meer comfort tijdens het werk.

Dit kan leiden tot minder lichamelijke klachten, verhoogde productiviteit en een beter gevoel van welzijn op je werkplek. Het is daarom een investering die zowel je gezondheid als je productiviteit ten goede komt.


Het ontwikkelen van gezonde gewoonten

Het ontwikkelen van gezonde gewoonten vereist toewijding, maar de voordelen zijn het waard. Hier zijn enkele eenvoudige stappen om mee te beginnen:

 1. Korte wandelpauzes: Neem elk uur een korte wandelpauze om actief te blijven.
 2. Ochtendroutine: Begin de dag met een korte yoga- of stretchingsessie voor een energieke start.
 3. Persoonlijke doelen: Stel haalbare doelen die passen bij jouw levensstijl en capaciteiten.

Door deze aanpassingen te maken kun je een gezondere levensstijl ontwikkelen die meer beweging stimuleert.


Conclusie

In dit artikel hebben we de verborgen gevaren van langdurig zitten verkend en praktische oplossingen aangeboden om deze te verminderen. Van het aanpassen van je werkplek tot het ontwikkelen van gezonde gewoonten, elke stap die je neemt is een stap richting een gezonder leven.

Wil je meer weten over hoe je je lichaam gezond kunt houden? Maak een afspraak bij Fysiotherapie Enschede of Fysiotherapie Losser. Onthoud bovendien dat elke kleine verandering een groot verschil kan maken. Veel succes!

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fysio Enschede - Huigen en Pruntel logo

Artikelen over fysiotherapie

Wij zijn een moderne, transparante en laagdrempelige praktijk gevestigd op het Roombeek in Enschede en in Losser, die continue in ontwikkeling is en inspeelt op actuele veranderingen in de zorg.

Dit vind je ook interessant