Iedereen heeft wel een of meerdere ervaringen met de fysiotherapeut gehad. De meeste zullen dan ‘gewone’ fysiotherapie hebben gehad of wellicht sportfysiotherapie. Toch zijn er verrassend veel verschillende specialisaties binnen het vak fysiotherapie. Het gros van de mensen zal ooit ook op bezoek komen bij de manueel therapeut. Maar wat maakt deze nou precies anders dan de anderen? Dat gaan we even ontleden in dit artikel!
Het verschil tussen fysiotherapie en manuele therapie
Het lichaam bestaat uit ontzettend veel verschillende bewegende delen die allemaal samen moeten werken om de gewenste bewegingen uit te kunnen voeren. Wanneer een van deze onderdelen even niet helemaal lekker loopt, dan gaan we graag even naar de specialist om dit na te laten kijken.
Een manueel therapeut heeft na zijn reguliere fysiotherapie opleiding een driejarige master gevolgd om zich te specialiseren tot manueel therapeut. Natuurlijk is dus niet iedere specialist hetzelfde, dus wanneer ga je nou precies naar de fysiotherapeut en wanneer naar de manueel therapeut?
Wat doet een fysiotherapeut?
Simpel gezegd houdt een fysiotherapeut de focus op alle zachtere delen van het lichaam. Wanneer een probleem zich voordoet die de bewegingsvrijheid van de patiënt belemmert, gaat de therapeut op zoek naar het probleem en zal deze vooral zoeken in deze zachtere delen. Hierbij mag je dan vooral denken aan:
- Spieren
- Pezen
- Banden
Als de fysio erachter komt dat geen van deze onderdelen het probleem is maar dat het eventueel wat dieper geworteld zit, dan kan hij je doorverwijzen naar een specialist. Mocht het in dit geval bijvoorbeeld in de wervelkolom of gewrichten liggen, dan zal hij of zij je hoogstwaarschijnlijk doorverwijzen naar de manueel therapeut.
Wat doet een manueel therapeut?
Zoals hierboven benoemd kan het zo zijn dat de fysiotherapeut je doorverwijst naar de manueel therapeut wanneer je problemen hebt in je wervelkolom of je gewrichten. In principe worden bij manuele therapie alle ‘hardere’ delen van het lichaam behandeld. Naast gewrichten en de wervelkolom richt deze vorm van therapie zich vooral op:
- Verbeteren van bewegingsvrijheid
- Afname van pijn
- Verbeteren van jouw houding
- Bekkenpijn,- en heupklachten (niet te verwarren met bekkenfysiotherapie)
- Zenuwklachten
Daarbij zal de manueel therapeut je ook nog veel instructies, adviezen en begeleiding geven bij het herstelproces zodat je thuis ook iedere dag nog kan werken aan jouw herstel. Want niemand wil immers te lang met vervelende rugklachten rondlopen, toch?
Hoe gaat een manueel therapeut te werk?
Bij binnenkomst zal de manueel therapeut beginnen met het afnemen van een screening om het probleem op deze manier in kaart te brengen. Zo kan hij of zij sneller en efficiënter te werk gaan en doelgericht gelijk beginnen met het zoeken naar een oplossing en passende behandeling hiervoor. Mochten er klachten zijn die buiten de specialisatie van de manueel therapeut liggen, dan zal deze je doorverwijzen naar de huisarts of een andere dokter.
Beginnen met manuele therapie
Wanneer de manueel therapeut eenmaal het probleem heeft weten vast te stellen, gaat de behandeling beginnen. (in de meeste gevallen voelen de patiënten op heel korte termijn al verschil in de klacht. Vaak kunnen ze al snel vrijer bewegen, zijn ze soepeler en is de pijn al een stuk minder. Een paar van de technieken die de manueel therapeut hiervoor graag gebruikt zijn:
- Mobilisaties
- Manipulaties
- Oefeningen
Het kan ook zomaar zijn dat je na jouw behandeling een korte periode van spierpijn ervaart. Deze reactie is vaak getriggerd door bepaalde handelingen die jouw manueel therapeut heeft begaan. Hierdoor verergeren klachten soms lichtelijk voor ommenabij 2 tot 3 dagen, om dan vervolgens af te bouwen en te verdwijnen. Het is goed om dit te weten zodat je niet gelijk in paniek raakt wanneer je terugkomt van je therapeut en denkt dat hij het alleen maar erger heeft gemaakt!
Zoals je ziet zijn er genoeg verschillen binnen de algemene fysiotherapie, en dit is slechts een klein onderdeel hiervan. Voor bijna ieder fysiek probleem is er wel een passende fysiotherapeut te vinden die hier een gepaste oplossing voor heeft. Hierdoor is het altijd verstandig om even een intakegesprek te doen en te vragen aan de therapeut of hij/zij denkt dat jij op de juiste plek bent hiervoor of dat je eventueel beter een andere specialist kan opzoeken.
Last van klachten? Kom langs bij ons op de praktijk, dan kunnen we samen overleggen wat het beste behandelplan is voor jou! Ons team bestaat uit vele specialisten die allemaal bevoegd en ervaren zijn met het behandelen van de meest hardnekkige klachten. Daarbij zijn we ook nog eens lid van verschillende netwerken die allemaal gefocust zijn op het verzorgen van de beste fysieke gezondheidszorg mogelijk!