Fysiotherapie Huigen & Pruntel

Sportfysiotherapie: een complete uitleg

Het gros van de mensen heeft er al weleens mee te maken gehad in hun leven: sportfysiotherapie. Deze stroming binnen de fysiotherapie is volledig gericht op het verhelpen van sportblessures en het verbeteren van sportprestaties. Maar hoe gaat het precies in zijn werk en wat zijn de mogelijkheden binnen deze tak van sport? Dat gaan we hieronder uitleggen!

Wat is sportfysiotherapie?

Wanneer we het hebben over sportfysiotherapie gaat het over specifieke vraagstukken die vooral van belang zijn voor atleten. Atleten vragen over het algemeen toch een stuk meer van het lichaam dan de doorsnee persoon, en dit zorgt op zijn beurt weer voor specifieke blessures, klachten en verschijnselen. Daarom is het belangrijk dat sportblessures met een andere aanpak worden behandeld dan de ‘gewone’ blessures.

Ook kan een sportfysiotherapeut helpen bij het verbeteren van de sportprestaties en het voorkomen van blessures. Dit doet hij/zij door gebruik te maken van specifieke oefeningen en manuele vaardigheden als massages, mobilisaties en rekkingen. Deze oefeningen en manuele vaardigheden worden specifiek uitgekozen voor de desbetreffende atleet en de sport die hij/zij beoefent.

Hoe verschilt sportfysiotherapie van andere soorten fysiotherapie?

Zoals je waarschijnlijk wel weet zijn er aardig wat verschillende stromingen binnen de fysiotherapie. Zo heb je bijvoorbeeld manuele therapie, wat zich meer richt op de ‘hardere’ delen van het bewegingssysteem, of geriatrie fysiotherapie, waar vooral mensen op leeftijd dankbaar gebruik van maken! Alle deze stromingen hebben hun eigen specialisatie en eigen doel binnen de overkoepelende term Fysiotherapie. 

Sportfysiotherapie richt zich dus vooral op de individuen die meer vragen van hun lichaam dan de gemiddelde persoon. Wanneer het lichaam meer belast wordt, komen er andere soorten klachten bij kijken dan anders. De sportfysiotherapeut is goed bekend met deze klachten en weet al gauw hoe deze verholpen of voorkomen kunnen worden! Ons team bestaat uit verschillende experts die allemaal gespecialiseerd zijn in verschillende takken binnen de fysiotherapie!

Hoe begint de sportfysiotherapeut het behandelplan?

Een sportfysiotherapeut begint allereerst met een intakegesprek en een grondige analyse van de eventuele klachten en de cliënt zelf. Hier is het dan ook belangrijk dat de juiste vraagstukken worden beantwoord:

  • Wat is het doel van het traject?
  • Zijn er klachten die zich voordoen op dit moment?
  • Heeft de cliënt blessures gehad in het verleden?
  • Wat is de sportgeschiedenis van de cliënt?
  • Heeft de cliënt een rijke medische geschiedenis?

De antwoorden op deze vragen kunnen het uiteindelijk gekozen traject flink veranderen. De fysio moet immers wel een plan met een doel opstellen. Dit houdt in dat als een atleet zijn/haar prestaties wilt verbeteren, dat het traject bij de fysiotherapeut er heel anders uit zal zien dan wanneer de atleet binnenkomt met een knieblessure en enkel wilt verbeteren.

Hoe ziet het behandelplan van de sportfysiotherapeut eruit?

Wanneer de fysio en de cliënt helderheid hebben gecreëerd over hoe het traject eruit moet zien en wat de gewenste doelstellingen zijn, kunnen ze aan de slag. In de meeste gevallen betekent dit dus dat ze een of twee keer per week een afspraak hebben waar ze een variëteit aan oefeningen en manuele vaardigheden zullen uitvoeren en de progressie zullen evalueren op regelmatige basis. Afhankelijk van de ernst van de blessure of de intensiteit van de sport van de atleet zal dit vaker of minder vaak zijn.

Voor wie is sportfysiotherapie een geschikte oplossing?

Vooral atleten hebben baat bij een sportfysiotherapeut. Nou hoeft het niet gelijk op een (semi)professioneel niveau te zijn natuurlijk! Zelfs de hobby-sporter vraagt al meer van zijn/haar lichaam dan de gemiddelde persoon. Ook deze mensen kunnen gerust langskomen bij de sportfysiotherapeut om te zorgen dat hun lichaam in goede staat blijft.

Dus simpel gezegd: iedereen die met enige regelmaat graag sport kan terecht bij de sportfysio! Of je nou eens per week aan het padellen bent, of vier keer per week op het rugbyveld staat; de sportfysio kan jou helpen bij het verhelpen en voorkomen van sportblessures en het verbeteren van jouw prestaties. Daarbij kan de sportfysiotherapeut ook goed van dienst zijn als het aankomt op voorlichting en onderwijs over jouw lichaam.

Iedereen die graag actief is in het leven en het optimale uit hun lichaam wil halen, kan altijd bij de sportfysiotherapeut terecht. Het is belangrijk goed voor jouw lichaam te zorgen en deze met respect te behandelen. Mocht je klachten ontwikkelen waarvan je verwacht dat ze sport-gerelateerd zijn, is het altijd aangeraden om even op bezoek te gaan bij jouw fysiotherapeut. Deze kan jou goed helpen binnen het herstelproces en ook voldoende onderwijs en informatie geven om te zorgen dat dit volgende keer kan worden voorkomen.

Wil je meer informatie over alle mogelijkheden binnen de fysiotherapie Enschede of fysiotherapie Losser? Neem dan contact met ons op, dan zien we je graag binnenkort eens in de praktijk! Nog even wat meer informatie opdoen over verschillende onderwerpen binnen de fysiotherapie? Lees dan eens onze andere artikelen op onze blog!

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fysio Enschede - Huigen en Pruntel logo

Artikelen over fysiotherapie

Wij zijn een moderne, transparante en laagdrempelige praktijk gevestigd op het Roombeek in Enschede en in Losser, die continue in ontwikkeling is en inspeelt op actuele veranderingen in de zorg.

Dit vind je ook interessant