Fysiotherapie Huigen & Pruntel

Psychosomatische fysiotherapie, wat is het precies?

De kans is groot dat je weleens in contact bent gekomen met een fysiotherapeut ergens in je leven. In de meeste gevallen zal dit zijn geweest voor een sportblessure of algemene pijnklachten. Toch zijn er binnen het algemene vak ‘fysiotherapie’ ontzettend veel specialisaties en aftakkingen die allemaal gericht zijn op specifieke problemen. 

Een van deze specialisaties is psychosomatische fysiotherapie. Veel mensen zijn hier nog onbekend mee, maar toch kan het zo zijn dat dit de perfecte oplossing is voor jouw probleem! Wat psychosomatische fysiotherapie precies is en wat het voor jou kan betekenen, leggen we hier uit!

Wanneer ga je naar de fysiotherapeut?

Mensen gaan graag naar de fysiotherapeut om meerdere redenen. Sommigen doen het om bestaande pijnklachten te verminderen of te verhelpen, anderen gaan preventief naar de fysiotherapeut om te zorgen dat ze minder snel geblesseerd raken of ergens last van krijgen. 

Daarbij zijn er mensen die een fysiotherapeut nodig hebben om te helpen revalideren of juist om hun sportprestaties te verbeteren! 

De redenen waarom mensen naar de fysio gaan lopen erg uiteen, maar uiteindelijk hebben ze allemaal dezelfde onderliggende gedachte; de gezondheid van de bewegingssystemen verbeteren en daar helpen wij uiteraard graag bij!

Wat voor soorten fysiotherapie zijn er allemaal?

Zoals je wellicht al eens gemerkt hebt zijn er ongelooflijk veel verschillende types fysiotherapie. Voor iedere wens, doel of probleem is er eigenlijk wel een type fysiotherapie aan te koppelen. Om een klein beetje een beeld te geven van het spectrum binnen de fysiotherapie hebben we hier een lijstje met een aantal van de meest voorkomende soorten fysiotherapie:


Genoeg om uit te kiezen dus. Sommigen van deze termen spreken wat meer voor zich dan andere, maar wij gaan ons in dit artikel vooral focussen op de laatste op de lijst. Want weinig mensen weten exact wat psychosomatische fysiotherapie voor hen zou kunnen betekenen.

Wat is psychosomatische fysiotherapie precies?

Wanneer een patiënt bij de fysiotherapeut komt, gaat de fysio gelijk op zoek naar de fysieke problemen die zich voordoen in het lichaam. Het wil nog weleens voorkomen dat de fysiotherapeut geen fysieke dwarsliggingen tegenkomt, maar de patiënt toch overduidelijk veel pijn schijnt te hebben. 

Hier kan dan moeilijk een medische diagnose voor vastgesteld worden. Vaak gaan deze mensen naar allerlei verschillende medische experts, maar komen vaak thuis zonder een duidelijk antwoord. Hier komt de psychosomatische fysiotherapeut in het spel!

Psychosomatische fysiotherapie is goed voor lichaam én geest

Omdat mensen vaak over het hoofd zien dat mentale problemen fysieke klachten kunnen veroorzaken, lopen ze vaak langer rond met deze klachten dan nodig. Een psychosomatische fysiotherapeut focust zich niet enkel op het lichaam en de fysieke pijnklachten maar probeert ook te achterhalen welke mentale obstakels deze klachten kunnen veroorzaken. Een paar van de meest voorkomende klachten binnen dit gebied zijn:

  • Vermoeidheid
  • Duizeligheid
  • Hoofdpijn
  • (Onbegrepen) pijnklachten
  • Chronische pijn
  • Spier,- en gewrichtspijn
  • Benauwdheid
  • Depressie
  • Hartkloppingen
  • Druk op de borst


De lijst is natuurlijk in realiteit nog langer, want het wil soms per persoon verschillen hoe overmatige mentale stress zich kan uiten op het lichaam. Wanneer een of meerdere van deze klachten worden geconstateerd maar er geen fysieke oorzaak gevonden kan worden hiervoor, gaat de psychosomatisch fysiotherapeut op zoek naar antwoorden in de psyche.

Hoe ziet de behandeling van een psychosomatische fysiotherapeut eruit?

In de meeste gevallen zal een psychosomatische fysiotherapeut samenwerken met andere experts. Dit kan jouw huisarts zijn, maar ook een medisch specialist, psycholoog of een bedrijfsarts. 

Na een lichamelijk onderzoek en grondige intake, waarin de klachten en gewenste resultaten worden besproken, gaat de psychosomatische fysiotherapeut aan de slag om een passend behandelplan op te stellen. Hier wordt vooral naar gekeken om de balans tussen belasting en belastbaarheid (zowel fysiek als mentaal) weer te herstellen. Dit wordt gedaan door een combinatie van fysieke en mentale oefeningen. 

Een paar goede voorbeelden van doelen die je kan stellen tijdens dit traject zijn:

  • Leren ontspannen
  • Bewust worden van je ademhaling
  • Het stimuleren van gedragsverandering
  • Het vertrouwen in je eigen lichamelijk kunnen herstellen
  • Inzicht krijgen in de oorzaak van de klachten en waarom deze stand houden

Het is in dit traject belangrijk om te begrijpen dat niet iedere fysieke klacht fysieke oorzaken heeft. Je mentale welgesteldheid kan een ontzettend grote rol spelen in hoe jij fysiek in je vel zit. Daarom is het belangrijk om dit aspect van je gezondheid zeker niet te verwaarlozen, en indien je hier toch wat hulp bij nodig hebt, is het verstandig om zo snel mogelijk aan de bel te trekken! 

Ons team is samengesteld uit verscheidene specialisten die iedere dag opstaan en naar werk gaan met de motivatie om hun patiënten zo goed en zo snel mogelijk weer fit en vitaal te krijgen, op wat voor manier dan ook. Wil jij weten wat onze specialisten voor jou kunnen betekenen? Kom langs bij fysiotherapie Enschede of fysiotherapie Losser en we helpen je graag verder!

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fysio Enschede - Huigen en Pruntel logo

Artikelen over fysiotherapie

Wij zijn een moderne, transparante en laagdrempelige praktijk gevestigd op het Roombeek in Enschede en in Losser, die continue in ontwikkeling is en inspeelt op actuele veranderingen in de zorg.

Dit vind je ook interessant