Fysiotherapie Huigen & Pruntel

Hoe ziet een fysiotherapiebehandeling er uit?

We krijgen er allemaal wel mee te maken op een gegeven moment: de fysiotherapeut. Ieder jaar bezoekt namelijk gemiddeld 1 op de 5 mensen de fysiotherapeut! Voor de een is het een bekend adres waar ze van jongs af aan al langs komen, de ander heeft er nooit reden toe gehad om op bezoek te gaan.

Toch kan een fysiotherapeut bijzonder veel voor jou en jouw fysieke gesteldheid betekenen, en is het helemaal geen slecht idee om met enige regelmaat langs te komen. Maar wat doet de fysiotherapeut nou precies en wat staat jou te wachten wanneer je langs gaat? Hieronder leggen wij uit hoe een bezoek aan de fysiotherapeut precies in zijn werk gaat!

Waarom naar de fysio gaan?

Deze vraag horen wij vaker: waarom en wanneer moet ik naar de fysio gaan? De redenen voor een bezoek aan de fysiotherapeut variëren flink per persoon. De een die gaat om blessures te verhelpen, de ander komt voor het verbeteren van sportprestaties door middel van sportfysiotherapie, en weer een ander komt juist voor de zwangerschaps fysiotherapie. Van jong tot oud, wij krijgen allerlei verschillende soorten mensen over de vloer met verschillende doelstellingen die ze willen behalen met behulp van onze fysiotherapie.

Wat gaat er gebeuren zodra ik binnenloop bij de fysiotherapeut?

Zodra je bij ons op de praktijk in Enschede of Losser binnenkomt wordt je uiteraard eerst vriendelijk onthaald door de receptie. Eenmaal in de behandelruimte begint de fysiotherapeut met een soort intakegesprek waar jullie jouw klachten en/of blessures bespreken. In vakjargon noemen we dit de anamnese. Hier wordt er gezocht naar antwoorden op vragen als bijvoorbeeld:

  • Hoelang heb je al last van deze klachten?
  • Op wat voor manier(en) zit dit jou dwars in het dagelijks leven?
  • Wat zijn de gewenste resultaten die je wilt behalen met deze therapie?

Het fysieke onderzoek na de anamnese

Wanneer de therapeut een helder beeld heeft van wat jouw klachten zijn en wat de doelen zijn van dit traject, begint hij/zij een lichamelijk onderzoek waarin deze de exacte locatie van de pijnklachten probeert te achterhalen. In dit gedeelte van de intake word je vaak verzocht om bepaalde bewegingen te maken of kan de fysiotherapeut gebruik maken van drukpunten, wat soms lichtelijk pijnlijk kan zijn. Mocht dit het geval zijn, dan betekent dit in de meeste gevallen dat jouw fysiotherapeut op de juiste plek aan het zoeken is.

Op maat gemaakt advies voor jou

Na het lichamelijke onderzoek heeft de fysiotherapeut waarschijnlijk al een goed idee van wat de oorzaak van jouw klachten precies is, en wordt er nagedacht over een gepast behandelplan. In bijna alle gevallen zal de therapeut jou adviseren om met regelmaat bepaalde oefeningen te doen, die je gewoon thuis kan uitoefenen. Indien nodig zal er ook een fysiotherapeutische behandeling voorgesteld worden, welke vaak bestaat uit oefeningen, conditietraining, fricties, mobilisaties en massages. 

Deze oefeningen en massages zijn er volledig op gericht om jouw klachten te verhelpen, te verminderen of in ieder geval zorgen dat er geen achteruitgang zal plaats vinden. In de meeste gevallen zal zo’n behandelplan ook betekenen dat je nog een paar bezoekjes aan de fysiotherapeut mag brengen, vaak een of twee keer per week, afhankelijk van de blessure of de klachten. 

Wat moet ik doen na het behandelplan?

Afhankelijk van wat jouw wensen zijn kun je er voor kiezen om nog af en toe een fysiotherapie sessie in te plannen. Dit kan zijn om je algemene fysieke gezondheid op peil te houden, of juist om jouw sportprestaties te verbeteren!


Het is in ieder geval aan te raden om de oefeningen die de fysiotherapeut jou heeft voorgeschreven nog met enige regelmaat te blijven uitvoeren. Deze zorgen er namelijk voor dat de spieren waar je klachten hebt/had goed doorbloed blijven en vermindert de kans op het terugkomen van de klachten. 

Of je nou op zoek bent naar fysiotherapie in Enschede of fysiotherapie in Losser, bij FysioHP ben je aan het juiste adres! Met jarenlange ervaring en een deskundig team hebben wij al talloze patiënten mogen helpen naar een gezondere en fittere fysieke staat, waardoor ze met een stuk minder zorgen door het leven kunnen gaan. Niets is namelijk zo vervelend als belemmerd worden door je eigen lichaam.

Professioneel advies nodig? Neem contact met ons op! Je kunt altijd binnen 48 uur bij ons op de praktijk terecht, waar een specialist gelijk met jou aan de slag zal gaan. 

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fysio Enschede - Huigen en Pruntel logo

Artikelen over fysiotherapie

Wij zijn een moderne, transparante en laagdrempelige praktijk gevestigd op het Roombeek in Enschede en in Losser, die continue in ontwikkeling is en inspeelt op actuele veranderingen in de zorg.

Dit vind je ook interessant