Fysiotherapie Huigen & Pruntel

Het verschil tussen verschillende fysiotherapie behandelingen

Het lichaam bestaat uit talloze verschillende onderdelen zoals botten, spieren, zenuwen en pezen. Deze onderdelen zijn dan ook erg verschillend van elkaar en hebben allemaal een andere functie binnen het lichaam. Het spreekt dan ook voor zich dat deze andere manieren van aanpak vereisen wanneer er iets mee aan de hand is. In dit artikel leggen wij kort en bondig uit waar verschillende soorten fysiotherapiebehandelingen voor dienen.

Waarvoor dient fysiotherapie?

Bij fysieke klachten kan een vorm van fysiotherapie deze pijn of ongemakken verminderen of verhelpen. Dit doet de therapeut over het algemeen door middel van bepaalde oefeningen en massages. Om te beginnen zal de fysiotherapeut vragen stellen en de oorzaak onderzoeken om vervolgens vast te stellen wat het probleem nou precies is. Zit het probleem in bijvoorbeeld de pezen of toch in de spieren?

Dit is een belangrijk aspect binnen het traject, want als de oorzaak en vooral het exacte probleem niet 100% duidelijk is, dan wordt er hoogstwaarschijnlijk een verkeerde behandeling toegepast, wat het probleem dus niet zal verhelpen. 

Wanneer het probleem is vastgesteld kan de fysiotherapeut beslissen wat voor behandeling de patiënt het beste kan krijgen. Zoals voorheen al is vermeld: niet ieder onderdeel in het lichaam werkt hetzelfde.


Wat voor soorten fysiotherapie zijn er?

Er zijn talloze vormen van fysiotherapie die allemaal een specifiek doel dienen. Omdat we toch ergens de lijn moeten trekken houden wij het bij de bekendste en de ‘globalere’ vormen van fysiotherapie. 

  • Algemene fysiotherapie
  • Sportfysiotherapie
  • Bekkenfysiotherapie
  • Geriatrische fysiotherapie
  • Psychosomatische fysiotherapie
  • Kinderfysiotherapie
  • Oedeemfysiotherapie
  • Oncologiefysiotherapie

Dit zijn slechts een handjevol bekende vormen van fysiotherapie, maar er zijn nog wel een paar stromingen op te noemen. De bovengenoemde vormen zijn alleen de meest voorkomende en met behulp van deze therapieën kun je het gros van de problemen en klachten al oplossen. (Toch bieden wij bij ons in de praktijk nog een heel aantal extra vormen van fysiotherapie aan, die allemaal een ander specifiek doeleinde dienen!)

Wat is precies het verschil tussen al die fysiotherapieën?

Natuurlijk hartstikke leuk en aardig, zo’n lijstje, maar wat betekent het allemaal? Om even een duidelijk beeld te scheppen wat al deze termen nou betekenen, zullen we even een snelle samenvatting geven. We beginnen uiteraard even bovenaan.

Fysiotherapie voor iedereen

Algemene fysiotherapie heeft bijna iedereen in zijn of haar leven weleens te maken mee gehad. Dit is wanneer je bewegingsbeperkingen en problemen aan het bewegingsapparaat probeert te verhelpen door middel van oefeningen en massages. Dit is tevens ook, naast sportfysiotherapie (die zich uitsluitend richt op sportblessures en prestatieverbeteringen), de breedste vorm van fysiotherapie.

Bekkenfysiotherapie is al een stuk specifieker; hierbij wordt bijna uitsluitend gekeken naar de spieren en gewrichten rondom de bekken, onderrug en onderbuik. Deze onderdelen kunnen van grote invloed zijn op jouw gehele houding, dus is dit een erg belangrijk onderdeel binnen fysiotherapie.



Zo hebben we ook nog oedeemfysiotherapie, wat weer geheel focust op ophoping van vocht binnen het lichaam. Dit vocht kan de fysiotherapeut verminderen of zelfs verhelpen zodat de kans op pijn en ontstekingen afneemt of zelfs verdwijnt.

Psychosomatische fysiotherapie is gericht op fysieke klachten die veroorzaakt worden door stress of spanning. Het komt regelmatig voor dat psychische problemen fysieke klachten kunnen veroorzaken; denk hierbij aan hartkloppingen, duizeligheid of een drukkend gevoel op de borst. In gevallen als deze werkt de fysiotherapeut vaak samen met andere specialisten, zoals jouw huisarts of psycholoog.

Fysiotherapie voor specifieke doelgroepen

Geriatrische fysiotherapie is eigenlijk het tegenovergestelde van kinderfysiotherapie. Geriatrie fysiotherapie wordt vaak toegepast op ouderen die bijvoorbeeld moeten revalideren na een val of die juist zo lang mogelijk fit en vitaal proberen te blijven zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen blijven (hier kan senioren fitness ook zeker goed bij helpen!). Kinderfysiotherapie is juist gericht op jongeren tot 18 jaar met bijvoorbeeld een groeiachterstand of belemmeringen bij het bewegen.


Oncologiefysiotherapie is specifiek gericht op mensen die kanker hebben of hebben gehad. Hier wordt extra aandacht geschonken aan bepaalde klachten die vaker voorkomen bij kankerpatiënten; deze patiënten worden vervolgens op specifieke bewegingsprogramma’s gezet. 

Zoals eerder vermeld hebben we nog lang niet alle vormen van fysiotherapie gehad, maar nu zie je in ieder geval hoe verschillend bepaalde stromingen binnen fysiotherapie kunnen zijn. Mocht je specifieke klachten hebben en staat hier niet gelijk de oplossing voor je tussen? Neem dan contact met ons op zodat wij kunnen kijken welke soort therapie het beste voor jou geschikt is! Wij bieden Fysiotherapie in Enschede en Fysiotherapie in Losser.

Wil je nog meer weten over de diverse wereld van fysiotherapie? Kijk dan even rond bij ons op de blog, daar posten wij met regelmaat nieuwe artikelen over interessante aspecten binnen ons vak!

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fysio Enschede - Huigen en Pruntel logo

Artikelen over fysiotherapie

Wij zijn een moderne, transparante en laagdrempelige praktijk gevestigd op het Roombeek in Enschede en in Losser, die continue in ontwikkeling is en inspeelt op actuele veranderingen in de zorg.

Dit vind je ook interessant