Wist je dat slaap een cruciale rol speelt bij het voorkomen van fysieke klachten? De manier waarop je slaapt kan grote invloed hebben op hoe je je voelt wanneer je wakker wordt en ook gedurende de dag.
In deze blogpost verdiepen wij ons in een goede nachtrust en waarom je eigenlijk fysieke klachten kunt ervaren na een eigenlijk best wel lekker nachtje slapen.
Lichamelijke en mentale klachten bij gebrek aan slaap
Slaap is ontzettend belangrijk voor het menselijk lichaam. Je lichaam heeft slaap nodig om te herstellen van de fysieke spanningen van de dag, maar ook is het belangrijk voor de mentale spanningen.
Het is heel normaal als je een keer een nachtje niet zo goed slaapt. Echter, als dit heel vaak voorkomt is het misschien verstandig om hier wat serieuzer mee om te gaan. Zowel de lichamelijke als mentale klachten kunnen enorm vervelend zijn.
Hoeveel slaap heb je eigenlijk nodig?
Het verschilt per persoon hoeveel slaap je precies nodig hebt, maar de meeste volwassenen slapen 7 tot 8 uur per nacht. Als je bijvoorbeeld een jetlag hebt of nachtdiensten moet werken en je verstoord hierdoor het slaap-waakritme, dan kan dit leiden tot 3 symptomen:
- Moeite om ‘s avonds in slaap te vallen of de hele nacht door te slapen
- Moeite om wakker te blijven overdag
- Moeite met wakker worden in de ochtend
Een onrustige slaap
Onvoldoende slaap is niet de enige oorzaak, je kunt ook onrustig slapen. Dit houdt in dat je bijvoorbeeld heel licht slaapt. Dit gebeurt vaak als je last hebt van stress, piekeren, misschien vertoon je zelfs wel klachten van een burn-out.
Mentale klachten uiten zich vaak in lichamelijke klachten. Dit kan van hoofdpijn tot veel ergere klachten gaan, zoals een hoger risico op hart- en vaatziekten.
De verkeerde slaaphouding
Het kan zijn dat je ‘s ochtends wakker wordt met enorme last van je nek of schouders. Je kunt amper je bed uitkomen, omdat je je helemaal stijf voelt en je voelt je wel 20 jaar ouder dan je daadwerkelijke leeftijd. Dit is waarschijnlijk het gevolg van een verkeerde houding tijdens het slapen.
Veel mensen slapen op een verkeerd matras of in de verkeerde houding. Bijvoorbeeld door half op je zij te liggen of half op je buik. Het kan ook zijn dat je helemaal op je buik ligt. Hierdoor komen je rugwervels verkeerd te liggen en krijg je dus last van je rug.
Doordat je dus last krijgt van je spieren ga je je houding veranderen. Dit zorgt ervoor dat je bijvoorbeeld voorovergebogen of ingedoken gaat zitten. Zo worden je schouder, rug of nekklachten alleen maar erger.
Drie tips om aan voldoende slaap te komen
Voldoende slaap en een goede kwaliteit van slapen zorgen ervoor dat je lichaam kan herstellen na prestatie. Slaap heeft op verschillende dingen effect. Op mentale gezondheid, een gezond gewicht behouden, cognitieve functies, ontspanning en op leren en ontwikkelen.
Hieronder lees je een aantal tips om aan voldoende slaap te komen:
Tip 1) Minder slaap is geen ramp
Als je een nacht wat minder uren slaapt dan normaal, is dit geen ramp. Dit heeft geen verdere gevolgen voor je gezondheid. Als je de volgende dag merkt dat je lichaam moe is, dan duik je gewoon wat eerder je bed in.
Tip 2) Korte wandeling voor het slapen gaan
Maak een korte wandeling voordat je naar bed gaat. 10 tot 15 minuten wandelen is al voldoende. Dit zorgt ervoor dat je ontspannen bent en daardoor val je makkelijker in slaap. Ook voldoende frisse lucht in je slaapkamer helpt om sneller in slaap te vallen.
Tip 3) Genoeg ontspanning
Zorg ervoor dat je genoeg ontspanning hebt overdag. Heb je een drukke of gestreste dag? Dan heeft dit direct invloed op je slaapkwaliteit. Heb je toch een drukke dag? Zorg er dan voor dat je tussendoor minimaal 5 minuten rust neemt voor jezelf.
Wat kan de fysiotherapeut met slaapproblematiek?
Als je vaker slecht slaapt, dan kan dit zorgen voor een toename in gevoeligheid voor pijn. Andersom heeft het hebben van pijn ook invloed op hoe goed je slaapt. Het is dus een vicieuze cirkel die alsmaar doorgaat.
Door naar de fysiotherapeut te gaan en je rug, nek, schouderklachten te verminderen, zorg je ervoor dat je een stuk beter slaapt. Als je slaapkwaliteit verbetert, dan neemt de gevoeligheid voor pijn ook af.
Maar, wat kan een fysiotherapeut eigenlijk met slaapproblematiek?
- De fysiotherapeut kan meedenken en het meekijken naar hoe je een betere nachtrust krijgt
- Advies geven over de juiste slaaphouding en het juiste slaapritme
- Een passend oefenprogramma of ontspanningsoefeningen aanbieden
- Voorlichting geven over slaaphygiëne
- Onderzoeken of er problemen zijn met de beweeglijkheid in je nek, rug of schouders
- Kijken naar of er een verband zit in de slaaphouding en fysieke klachten die je hebt
Conclusie
Een goede nachtrust is zowel belangrijk voor je fysieke en mentale gezondheid.
Slaap is ontzettend belangrijk en dat vergeten we nog weleens. Je lichaam herstel gedurende de nacht van alle inspanningen die je overdag hebt gedaan.
We hebben besproken dat fysieke klachten na een nacht slapen verschillende oorzaken kunnen hebben, van slaaptekort tot een verkeerde slaaphouding. Onvoldoende slaap kan leiden tot lichamelijke en mentale klachten, zoals vermoeidheid overdag, moeite met concentreren en een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.
Het aanpakken van slaapproblematiek is erg belangrijk en vereist best wat moeite. Fysiotherapie kan erg waardevol zijn bij dit probleem. Het kan je helpen bij het verbeteren van je slaapkwaliteit en het verminderen van fysieke klachten.
Door aandacht te besteden aan bijvoorbeeld slaaphygiëne en op zoek te gaan naar goede oplossingen voor je slaapproblemen, kun je je leven zoveel beter maken en al je fysieke klachten verminderen.
Herken jij jezelf hier in en denk je dat je wel wat hulp kan gebruiken? Maak dan een afspraak bij Fysiotherapie Enschede of Fysiotherapie Losser en wij helpen je graag verder!